print page
 Κεντρική Σελίδα > Συχνές Απορίες

Συνηθισμένες απορίες - ερωτήματα

Σε αυτή την σελίδα θα βρείτε απαντήσεις σε κάποια από τα συνήθη ερωτήματα που δεχόμαστε. Εάν έχετε κάποια απορία ή οποιοδήποτε ερώτημα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο sales@iqprojects.gr ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας.

 

Τι σημαίνει έξυπνο σπίτι;

Πολλές φορές γίνεται η παρανόηση ότι ένα έξυπνο σπίτι είναι αυτό που ομαδοποιεί τον φωτισμό δίνοντας την δυνατότητα κάποιων σεναρίων. Στην πραγματικότητα όμως έξυπνο σπίτι σημαίνει πολλά περισσότερα.

Οι αυτοματισμοί που αφορούν την κεντρική διαχείριση διαφόρων συστημάτων μιας κατοικίας ονομάζονται συνήθως έξυπνο σπίτι. To έξυπνο σπίτι ελέγχει τις εγκαταστάσεις μια κατοικίας με στόχο την ομαδοποίηση κάποιων λειτουργιών και την αυτοματοποίηση κάποιων άλλων. Το έξυπνο σπίτι χαρακτηρίζεται από την ολοκλήρωση των υπηρεσιών του, δηλαδή χρησιμοποιεί τα ίδια περιφερειακά για πολλές χρήσεις (π.χ., τα αισθητήρια του συναγερμού χρησιμοποιούνται και για τον έλεγχο του φωτισμού, οι οθόνες των τηλεοράσεων για να δέχονται και την εικόνα της θυροτηλεόρασης, το τηλέφωνο για να μας στέλνει μήνυμα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή ότι κάποιος βρίσκεται μπροστά στην εξώπορτα κλπ.).

Ένα τέτοιο σύστημα με προηγμένες δυνατότητες είναι το σύστημα C-Bus της Clipsal που προσφέρει τη δυνατότητα να ενοποιήσει κάθε οικιακό εξοπλισμό όπως είναι ο κλιματισμός, το σύστημα ασφαλείας, την πισίνα, τα ρολά, τα ηχητικά συστήματα και το τηλεφωνικό δίκτυο ώστε να μπορείτε να τα ελέγχετε από μια οθόνη αφής, ένα απλό διακόπτη τοίχου ή ένα τηλεχειριστήριο.

Ο αντίστοιχος όρος στα Αγγλικά και ενδεχομένως συνηθέστερος ακόμα στην Ελλάδα είναι το smart home ή smart house . Φυσικά όλα τα συστήματα τύπου bus έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες από το να ελέγχουν τις λειτουργίες μιας κατοικίας. Έτσι εγκαταστάσεις συστημάτων bus έχουμε πολύ συχνά σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους όπως είναι τα συνεδριακά κέντρα, οι αίθουσες ξενοδοχείων, τα εστιατόρια και σε πολλές άλλες εφαρμογές.

Top of IQ Page

Τι προσφέρει το έξυπνο σπίτι;

Με το έξυπνο σπίτι C-bus της Clipsal παραδίδεστε στην πολυτέλεια με το πάτημα ενός μόνον πλήκτρου. Η ευελιξία του συστήματος επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να δημιουργεί διάφορα δικής του επιλογής σενάρια φωτισμού όπως διαδρομές, πλήκτρα πανικού, πλήκτρα "all off" και πολλά άλλα.

Ένα έξυπνο σπίτι πρέπει να μας επιτρέπει, όταν είμαστε μέσα, να ενεργούμε εύκολα, χωρίς να πηγαινοερχόμαστε στους χώρους, ενώ, παράλληλα, πρέπει να εξακολουθεί να λειτουργεί ως κλασικό σπίτι. Όταν πάλι είμαστε μακριά, πρέπει να μπορούμε να ενεργούμε εύκολα, σαν να είμαστε εκεί, μέσω τηλεφώνου ή Διαδικτύου.

Τα έξυπνα σπίτια μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες όπως να ρυθμίσουν την εσωτερική θερμοκρασία τους, να κλείσουν τα καλοριφέρ (όταν κάποιο παράθυρο ξεχαστεί ανοικτό), να ανεβάσουν μόνα τους τις τέντες (για να μην καταστραφούν από τον αέρα) να προσομοιώσουν κίνηση ανοιγοκλείνοντας τα φώτα και τα ρολά αποθαρρύνοντας τους διαρρήκτες κατά την απουσία μας, ή απλά να ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη για την κατάσταση της κατοικίας μέσω internet (θερμοκρασία, ηλιοφάνεια, βροχή, αέρας, αποθέματα νερού, πετρελαίου, κατάσταση ρολών, τεντών, εξόδων και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε).

Στις σελίδες της ιστοσελίδας μας προσπαθούμε να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα μιας εγκατάστασης smart home τα οποία επιγραμματικά είναι:

• Μοναδικές Συνθήκες Άνεσης
• Καλαισθησία και φινέτσα
• Ασφάλεια και ενδοεπικοινωνία
• Έλεγχος θέρμανσης και κλιματισμού
• Εξοικονόμηση ενέργειας- κόστους
• Κεντρική Διαχείριση - Διανομή ήχου
• Ενοποίηση συστημάτων κατοικίας

Top of IQ Page

Έξυπνο σπίτι - Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες;

Με το έξυπνο σπίτι μπορεί η βασική λειτουργία να είναι ο έλεγχος του φωτισμού αλλά στην ουσία δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούμε και να διαχειριζόμαστε όλες τις εγκαταστάσεις από οπουδήποτε έχουμε επικοινωνία με το σπίτι μας (πχ μέσω τηλεφώνου, internet, κινητού τηλεφώνου) όπως είναι η θέρμανση, το ζεστό νερό, ο συναγερμός, τα φώτα, τα ρολά, το αυτόματο πότισμα ή ακόμα και τη στάθμη του πετρελαίου. Ακόμα μας δίνει τη δυνατότητα για μεταφορά εικόνας και ήχου στο κινητό μας ή στο γραφείο μας όταν προκύψουν κάποια alarm τα οποία θεωρούμε σημαντικά για εμάς. Παράλληλα με την δημιουργία σεναρίων μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ δυνατό εργαλείο ελέγχου των εγκαταστάσεων.

Τα σενάρια που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι ουσιαστικά άπειρα και αφορά την εξοικείωση του τελικού χρήστη με τον χρήστη. Γι' αυτό πολλές φορές το σύστημα προγραμματίζεται με κάποια βασικά σενάρια και στην πορεία ανάλογα με τις επιθυμίες του εκάστοτε χρήστη της κατοικίας προσαρμόζεται σε πιο σύνθετα σενάρια. Μελλοντικές επεκτάσεις ή διαφοροποιήσεις είναι πολύ απλά πράγματα με μικρό κόστος, εφόσον η αλλαγή είναι στον προγραμματισμό. Μερικά από τα πιθανά σενάρια που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε μια κατοικία είναι:

  • Φεύγω / Έρχομαι (όταν αποχωρώ από το σπίτι το σύστημα κλείνει όλες τις ηλεκτρικές καταναλώσεις, θέρμανση, ύδρευση, ρολά, τέντες, συναγερμός, φυσικό αέριο κα).
  • Σενάρια φωτισμού κατοικίας ( party mode , home cinema , κτλ)
  • Κλείσιμο, άνοιγμα όλων των ρολών ταυτόχρονα / ασφάλιση της κατοικίας (π.χ. το βράδυ ή όταν ξυπνάμε το πρωί).
  • Δυνατότητα προγραμματισμού πραγματοποίησης λειτουργιών αυτόματα. (π.χ. να ανάβουν σταδιακά τα φώτα όσο δύει ο ήλιος, να ανοίγουν αυτόματα τα ρολά όταν έχουμε alarm φωτιάς, κλπ).
  • Γυρίζετε κουρασμένοι από την δουλειά σας με την χρήση του τηλεφώνου ανάβετε το θερμοσίφωνο πριν φτάσετε στο σπίτι ή κλείνετε την παροχή ρεύματος σε κάποια συσκευή που έχετε ξεχάσει ανοιχτή, π.χ. την κουζίνα.
  • Χρονοπρογράμματα για το αυτόματο πότισμα.
  • Έλεγχος θέρμανσης ή κλιματισμού.
  • Αναφορές κατάστασης για: Εσωτερική, εξωτερική θερμοκρασία, ηλιοφάνειας, ταχύτητας ανέμου, στάθμης πετρελαίου, νερού.

Φυσικά όλα αυτά μπορούν να εκτελούνται από κάθε διακόπτη μέσα στο σπίτι, οπουδήποτε και αν θελήσουμε να τον τοποθετήσουμε. Και οποιαδήποτε αλλαγή και αν θελήσετε να κάνετε αλλάζοντας κάποιο σενάριο ή λειτουργία απλώς αναπρογραμματίζεται το σύστημα χωρίς καμιά άλλη επέμβαση.

Top of IQ Page IQ Projects Top

Θέλω να κάνω το νέο μου σπίτι smart home - Τι να κάνω;

Για νέες κατοικίες ή κατοικίες που είναι υπό γενική επισκευή η σωστή λύση μπορεί να προκύψει μόνο από σοβαρή μελέτη, η οποία θα τεκμηριώνει γραπτώς και όλη την προτεινόμενη καλωδίωση.

Αν είστε στην φάση της μελέτης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της κατοικίας σας ζητήστε από τον μηχανικό σας να σας ενημερώσει για τα συστήματα smart home και εντάξτε στην μελέτη. Αν έχετε περάσει το παραπάνω στάδιο ή ο μηχανικός σας δεν έχει την δυνατότητα να απευθυνθείτε σε κάποιες από τις εταιρίες που κατασκευάζουν και υποστηρίζουν έξυπνα σπίτια.

Πως θα τους βρείτε; Ρωτήστε φίλους που έχουν εγκαταστήσει έξυπνο σπίτι στο σπίτι τους να σας πουν την εμπειρία τους. Ένα μεγάλο μέρος των έργων που εκτελούμε είναι από φίλους ευχαριστημένων πελατών. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να ψάξετε στις μηχανές αναζήτησης με τις λέξεις ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ και σίγουρα θα βρείτε αυτό που θέλετε. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτός που θα αναλάβει το έργο έχει τα εχέγγυα της καλής εκτέλεσης. Ζητήστε να δείτε εν λειτουργία αυτό το οποίο σκέπτεται, ώστε να έχετε μια πρώτη ένδειξη. Φυσικά για την μελέτη και την οικονομική πρόταση δεν θα πληρώσετε τίποτε.

Top of IQ Page IQ Projects Top

Τι μπορώ να κάνω σε υπάρχουσες κατοικίες;

Εάν επιθυμείτε την εγκατάσταση smart home στην κατοικία σας αλλά δεν θέλετε να προχωρήσετε σε νέες καλωδιώσεις τότε η λύση που σας προτείνουμε είναι το C-Bus Wireless . Με το C-Bus Wireless το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε τους απλούς σας διακόπτες με τους διακόπτες του συστήματος. Δεν απαιτείται καν η ύπαρξη ουδετέρου για την λειτουργία του. Κάθε διακόπτης μπορεί να προγραμματιστεί για να δουλεύει σας διακόπτης on / off , σαν dimmer ή να καλεί κάποιο σενάριο.

To C-Bus Wireless χρησιμοποιεί σήματα Radio Frequency για την επικοινωνία των μονάδων του. Επομένως δεν απαιτούνται επιπλέον καλωδιώσεις για την μεταφορά της πληροφορίας. Επιπλέον χρησιμοποιεί 128 bit encrypted two-way communications για την ασφάλεια στην μεταφορά των δεδομένων. Οι μονάδες του C-Bus Wireless συνεργάζονται άψογα με το καλωδιακό σύστημα C-Bus και υποστηρίζει όλα τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην σελίδα μας για το C-Bus ή κατεβάστε το παρακάτω PDF pdf αρχείο: http://www.clipsal.com.au/trade/__data/page/81/C186.pdf

Σε κάθε περίπτωση είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε απορία ή επιπλέον ενημέρωση.

Top of IQ Page IQ Projects Top

 

 

 


IQ Projects Top